Activitatea fizică este un factor cheie în obținerea și menținerea unei greutăți optime, atât la adulți, cât și la copii. Ea reduce riscul apariției anumitor boli cronice: hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale, bolile coronariene, diabetul zaharat tip 2, osteoporoza și cancerul de colon. Deasemenea, promoveaza bunastarea psihologică și reduce stările de anxietate și depresie ușoară și moderată.
Pentru reducerea riscului acestor afecțiuni, se recomandă ca adulții să efectueze minim 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, zilnic. Activitatea fizică este eficace în prevenirea și tratamentul obezității și la copii și adolescenți. Vârstnicii trebuie să evite exercițiile fizice obositoare, dar plimbarile sau diferitele activități fizice moderate sunt indispensabile.
Beneficii nutriționale:
Exercițiile fizice de diverse tipuri și intensități conferă beneficii diferite. Cresterea nivelului de activitate fizică zilnică poate aduce și beneficii nutriționale indirecte. Cu cât nivelul activității fizice a unui individ este mai ridicat, necesitățile sale energetice sunt mai mari și alcatuireă unei diete conform recomandărilor nutriționale devine mai facilă.
Efortul fizic:
– stimulează tonusul și capacitatea mentală;
– scade incidenta și severitatea tulburărilor de personalitate;
– inlatură insomnia;
– crește densitatea osoasă și oferă protecție împotriva osteoporozei;
– scade incidenta constipației și a cancerului de colon;
– determină scăderea cantității de grăsime din depozite și creșterea masei musculare;
– scade LDL-colesterolul (colesterolul rău) și creste HDL-colesterolul (colesterolul bun);
– reduce riscul bolilor cardiovasculare;
– normalizează tensiunea arterială;
– îmbunătățește calitatea vieții la pacienții diabetici, prin creșterea sensibilității la insulină;
– crește rezistența la infecții;
– încetinește procesul de îmbătrânire;
– determină o “stare de bine” prin eliberarea de endorfine la nivelul creierului.
Care sunt activitățile de intensitate moderată?
– Mersul pe jos cu 5-7 km/ora – chiar și indivizii sedentari pot merge în acest ritm pentru câteva minute fără să obosească
– Volei
– Tenis de masa
– Golf
– Mersul pe jos cu 7-10 km/ora
– Aerobic
– Înot
– Urcatul rapid al scarilor
– Patinaj
– Ski alpin
Ce ne oprește?
Principala barieră ce duce la nerespectarea programelor de activitate fizică este lipsa timpului. Nu este neaparat necesară stabilirea unui program de 30-60 min/zi de continuă activitate fizică. Aceasta poate fi fracționată în perioade mai scurte, de câte 10 minute, de-a lungul zilei, 3-6 reprize fiind suficiente pentru respectarea recomandărilor.
Mersul pe jos poate fi ușor integrat în programul zilnic, putând fi efectuat în pauzele de masă, în compania prietenilor sau a familiei, la cumpărături, sau pur și simplu renunțând la mijloacele de transport în comun.
Alimentația în perioadele de efort fizic:
Carbohidrații sunt principala sursă de energie necesară exercițiului fizic. Trebuie consumați cu 3 ore înainte sau la 2 ore după activitatea fizică. Se preferă carbohidrati furnizati de:
– fructe (banane, portocale, caise, căpșuni, pepene);
– cereale, cartofi, paste, orez.
Cum ne hidratăm când facem mișcare?
Hidratarea adecvată este importantă în timpul efectuării exercițiilor fizice, dar și după terminarea efortului. Pentru evitarea deshidratării în timpul unei activități fizice prelungite sau în condiții de temperatură crescută, 2 reguli trebuie respectate:
– aport de lichide pe durata activității fizice;
– consumul mai multor pahare de apă dupa terminarea activității.
Activitatea fizică este o componentă esențială a unui stil de viață sănătos.
Promovarea activității fizice și reducerea sedentarismului au drept scop menținerea stării de sănătate fizică, mentală, precum și a unei greutăți corporale optime.
Exemple:
James Lawrence deja se află în Cartea Recordurilor pentru faptul că a participat la cel mai mare numar de triatlonuri de tip Ironman într-un singur an – în 2012, el a dus la bun sfârșit 30 de triatlonuri (în 11 tari). În 2015, el a avut un obiectiv și mai măret: 50 de triatlonuri, în 50 de zile, în 50 de state diferite. Asta înseamnă 3,86 km de înot, 180,25 km de pedalat și 42,2 km de alergat, în fiecare zi. Rezultatul? Succes.
Există oameni pe această planetă pentru care un concurs Ironman nu este o corvoadă, ba chiar o plăcere. Este cazul lui Lew Hollander, în vârstă de doar 84 de ani, din Oregon, Statele Unite, care se pregăteşte acum pentru cel de-al 59-lea concurs Ironman din cariera lui de amator. Vrea să-şi bată propriul record mondial, de cel mai în vârstă concurent de Ironman, pe care l-a fixat când avea vârsta de 82.
material prezentat de dr. Gabriel Stănoiu