Cu siguranță ați observat că pe majoritatea flacoanelor și cutiilor de medicamente sunt specificate condițiile de păstrare, iar în majoritatea cazurilor e nevoie de temperaturi sub 25°C.
Indicațiile de conservare figurează pe ambalajul produsului și se referă la recipientul nedesfăcut.
Dacă majoritatea medicamentelor pot fi păstrate la temperatură ambiantă (temperaturi sub 25°C), unele trebuie neapărat ținute la temperaturi mai mici. Spre exemplu, la rece, între 2°C și 8°C, așa cum sunt vaccinurile și unele soluții injectabile.
Un medicament păstrat în condiții inadecvate riscă să se degradeze mai rapid și să nu mai aibă efectul scontat.
Un medicament este alcătuit din:
– principiu activ: substanță activă
– excipient: substanță sau amestecul de substanțe în care medicamentul efectiv este incorporat
Dacă excipientul este alterat, el nu mai poate să transporte atât de bine principiul activ către locul de acțiune. Iar în cazul în care principiul activ este alterat, medicamentul devine ineficient, chiar periculos pentru sănătate.
Medicamentele nu trebuie:
– lăsate în soare sau în spatele unui geam (temperaturile pot deveni extreme în asemenea condiții);
– păstrate neambalate (recipientul original le protejează de variațiile de temperatură);
– ținute în frigider dacă nu sunt specificate temperaturi mai mici de 15°C, pe ambalaj sau în prospect, unele produse medicamentoase pot deveni nocive astfel.
Medicamentele trebuie păstrate într-un dulăpior farmaceutic, la adăpost de razele soarelui și într-un loc bine aerisit , situat la înălțime, pentru ca cei mici să nu aibă acces la el.
Medicamentele nu trebuie utilizate peste data expirării lor așa că, o data pe lună, vă recomandăm să faceți o verificare atentă.
În ce priveste medicamentele pe al căror ambalaj este specificată temperatura optimă de conservare cuprinsă între 2°C – 8°C, asigurați-vă că frigiderul se închide bine și că înăuntru nu este mai cald, printr-o simplă verificare cu un termometru. Rezervați un raft complet păstrării medicamentelor, fără să le puneți în cutii de plastic (acestea impiedică circulatia aerului) și spălați cu regularitate frigiderul pentru a împiedica dezvoltarea microbilor.
Atunci când călătoriți, luați-vă măsuri de precauție și transportați medicamentele pe care trebuie să le conservați la temperaturi sub 25°C într-un ambalaj izoterm (fără sistem refrigerant) și la umbră. Cele care necesită a fi păstrate la rece, transportați-le într-o ladă frigorifică prevăzută cu acumulatori pentru frig. Pentru călătoriile în mașină ce se prelungesc pe mai multe ore puteți folosi un frigider portabil, pe care să-l cuplati la bricheta mașinii.
Nu ezitați să întrebați farmacistul dacă observați orice modificare a vreunui medicament (culoare, consistență, miros) pentru că altfel s-ar putea ca acesta să nu aiba efectul scontat sau, și mai grav, să fie nociv.
material prezentat de Robert Stănoiu